Doe harder je best!

Beste Lezers,
'Doe harder je best!', want hoe hou je nou bij of je goed bezig bent, of dat je een tandje harder moet gaan. De meeste mensen gebruiken op de sportschool de welbekende Fittest. Maar natuurlijk kan je het ook zelf bijhouden als je niet wilt dat iemand, van buitenaf, precies ziet wat jij wel en niet kan en hoever je nog moet. 

Hoe dan? Lees snel verder!

Als eerst
Ik heb zelf de hulp van een notitieboek genomen. Hierin kan je de voor-uitgangen noteren. Bedoeling is dat je wel eens in de zoveel tijd even kijkt naar wat je hebt bereikt. Leuk is om je notitieboek aan te vullen met memo blaadjes, de gekleurde. Zet hier extra opmerkingen op of leuke quotes voor jezelf die jou in die periode hebben gemotiveerd.

Wat zet je in het notitieboekje
Nu zal je vast denken...ja, allemaal leuk en aardig maar wat moet ik precies in dat notitieboekje zetten? Wees gerust het is niet veel, denk aan de standaardonderwerpen:
- Gewicht + BodyMassIndex(dat is natuurlijk een must)
-Tailleomtrek (in cm)
- Vetpercentage

Zet dit in een schema. Hierna doe je elke week op dezelfde dag en tijdstip de metingen. Ik raad aan om het op ochtenden te doen. Deze noteer je in jouw notitieboek (het schema). Kijk na enkele weken terug hoe je het tot nu toe hebt gedaan, dit kan je maandelijks doen. Zie of je jouw doel behaald heb.

Gewicht + BodyMassIndex
Laat je gewicht je niet gek maken! Het belangrijkste is je tailleomtrek. Kijk hier vooral naar bij de voortgangen. Ook is het belangrijk om te weten dat je gewichtsafname minder wordt na enkele weken. Dit betekent niet dat jou work-outs en dieet niet meer werken! Je bent al zoveel afgevallen dat de kilo's nu iets minder snel gaan.

Om je BMI te berekenen volg je onderstaande formule.

Voorbeeld: BMI = 68 : (1.78 x 1.78) = 21,46
Hieronder een tabel van ondergewicht naar morbide obesitas
Zoals je ziet is 21.46 Normaal gewicht. 

Tailleomtrek
Pak een meetlint. En neem de taille maat op. 

Zie hiernaast de afbeelding.
C - taillewijdte
Je taille meet je over je navel, let op dat je de centimeter niet te strak trekt, hou een vinger tussen je lijf en de centimeter.

In onderstaande schema's zie je bij hoeveel centimeter aan tailleomtrek er risico's zijn of geen risico's zijn. Dit is per geslacht.

Vetpercentage
Voor je gezondheid is het belangrijk om een bepaald vetpercentage te hebben. Speciale weegschalen en handmatige metingen kunnen dit bepalen. Vetpercentagemeter voorbeeld
Wil je een exacte meting hebben van jouw vetpercentage. Ga dan maandelijks of om de twee weken naar de sportschool (jouw sportschool) en vraag of zij jouw vetpercentage willen meten.

In onderstaande tabel staan de juiste waardes per leeftijdscategorie.

Ook handig...
Wat je ook kan doen is om de maand een foto maken van je zijkant, voorkant en achterkant. Uiteindelijk, als het goed gaat, zie je hier ook verschil in. Dit motiveert je weer wat meer.

Ga ervoor!
Zie je geen vooruitgang? Niet getreurd. Een te lange workout met hetzelfde schema kan ook de boosdoener zijn. Doe harder je best en laat een nieuwe workout schema opstellen of maak er natuurlijk zelf één als je de kennis hebt.

Ik wil jou hier ook eventueel bij helpen!
Stuur een mailtje naar stay.fittastic@gmail.com


REMEMBER #STAY--> FIT'TASTIC
Ciao. xo

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen