Tijdens jouw intense workout, is het van belang dat je goed door ademt. Zit jij er weleens naast of hou jij je adem in tijdens het trainen? BIG MISTAKE! Jouw lichaam heeft zuurstof nodig en zeker tijdens die 50 kilo squats! Lees verder en hanteer de juiste ademhalingstechnieken.

Before fitness
Voor je begint met fitness oefeningen, is het verstandig om een warming up te starten.
Je warmt hierbij je spieren op, verhoog je jouw hartslag en de bloedcirculatie en komt je ademhaling op gang. Bepaal voordat je begint met de oefeningen voor elke oefening een beginpositie. Eigenlijk adem je uit bij de krachtinspanning en adem je in wanneer je terug gaat naar de begin positie. 

Een goede ademhaling

Op het moment dat je begint met de oefeningen is het focussen op een goede ademhaling essentieel. Adem eerst goed in. Bij de concentrische fase (inspanning) dien je uit te ademen tot je bij het hoogste punt bent. Laat je gewicht zaken, excentrische fase, naar waar je begonnen was en adem weer in. Hier onder leg ik uit hoe je het beste kan ademen tijdens kracht-en cardio training en tijdens het herstel.

Krachttraining
Adem in op de momenten dat je de minste hoeveelheid kracht hoeft te leveren.
Adem uit op het zwaarste moment. Zodra je met zware gewichten traint is het belangrijk om tijdens het makkelijke gedeelte in te ademen, vervolgens voor een paar seconden vast te houden. Wanneer je bij het zwaarste onderdeel komt houd je nog even vol en daarna adem je pas uit. Dit is de easy way om jouw spieren aan te spannen en een mooie vorm te behouden. 

Cardiotraining
Blijf niet in een patroon ademhalen, probeer drie seconden in te ademen en twee seconden uit. Dit kost in het begin de nodige focus, maar naar mate je het onder de knie hebt zal je er baat bij hebben.

Herstelademhaling
Net klaar met een goede set deadliften / squatten / lunges ect.? Begin je te hijgen aan het einde van de sets? Je lichaam heeft zuurstof nodig! Zorg voor een diepe buikademhaling tussen je oefeningen door. Dit zorgt ervoor dat je meer zuurstof in je longen en spieren krijgt. Zo kun je de volgende oefening met meer kracht uitvoeren. Concentreer op het vullen en legen van je buik bij elke ademhaling. Laat je borst hierbij stil! Neem rustig de tijd om jouw lichaam weer te voorzien van genoeg zuurstof.

Last but not least 
Tip; houd dus nooit je adem in! Dit kan ertoe leiden dat je lichaam te weinig zuurstof krijgt.Hierdoor kan je duizelig worden of flauwvallen, en daar zit je niet op te wachten tijdens je squats en benchpress....

En? Hanteer jij al de juiste ademhalingstechnieken tijdens jouw workout? 

30 mrt 2018

Maak jouw eigen website met JouwWeb