Reps, sets uh...wat? (fitnesstermen)

Het is ervan gekomen, je bent begonnen in de sportschool en hoopt serieus hiermee aan de slag te gaan. Echter hoor je allerlei woorden die jou niet bekend in de oren klinken. Op je schema staat 5 reps, 3 sets...jij kijkt om je heen en vraagt je af of je echt zo dom bent. Niet getreurd in de fitnesswereld bestaan er allerlei termen waar ik in het begin ook niks vanaf wist. Ik heb een kleine greep uit de fitness termen wereld voor jou op een rijtje gezet!

Staat er iets niet tussen wat wel van belang is? --> laat het weten <--

REPS

Is in het Engels repetitions wat 'herhalingen' in het Nederlands betekend. Het gaat hierbij dus om het aantal herhalingen van één complete oefening.

SETS

Sets wordt in Nederlandse taal ook wel serie genoemd. Het is een verzameling van de reps (herhalingen). Bijvoorbeeld 10 herhalingen squats is 1 set. Vaak bestaat een trainingsprogramma uit Squats 3 x 10 (betekend; 3 sets en 10 reps squatten)

SUPERSET

Meerdere oefeningen achter elkaar uitvoeren zonder pauze. 

1RM

1RM = 1 repetition macimum. (1 herhaling maximum) Dit is het hoogste gewicht waarbij de oefening één keer kan uitvoeren.

DRIEPOOT THEORIE

Dit is de theorie over het fundament van fitness

1. Voeding

2. Training

3. Slaap

CALORIE

Energie wordt uitgedrukt in kilo Calorieën (kCal) of kilo Joule (kJ)

DUMBBELL

Een dumbbell is een staaf van 20 tot 30 cm met daaraan gewicht. Je hebt dumbbells met een vast gewicht en dumbbells waar je zelf schijven op kunt bevestigen. 

BARBELL 

Een barbell is een lange stang van meer dan 1 meter. Aan de stang kan je verschillende gewichten hangen. 

CARDIOTRAINING

Cardiotraining is het trainen van je hart voor je algehele conditie. Dit wordt vaak uitgevoerd op de loopband, crosstrainer, roeimachine, fiets of traplopen.

VO2 MAX

Staat voor maximale volume zuurstofgas dat het menselijk lichaam kan opnemen. 

BODY MASS INDEX 

Dit wordt gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van onder- of overgewicht. BMI is een index die de verhouding tussen je lengte en gewicht weergeeft. BMI kan je berekenen door je lichaamsgewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van je lengte (in meters). Een BMI van onder de 18,5 wordt geïnterpreteerd als ondergewicht, een BMI van 18,5 tot 25 als een normaal gewicht en boven de 25 als overgewicht. BMI is niet altijd een betrouwbare maat omdat het geen rekening houd met je lichaamsbouw (de verhouding tussen spier, bot- en vetweefsel).

BULKEN

Bulken is het opbouwen van de spiermassa door hard te trainen en daarnaast meer te eten dan je lichaam nodig heeft. 

CUTTEN / DROOGTRAINEN

Cutten, droogtrainen, is het verlagen van je vetpercentage zonder al te veel spiermassa te verliezen. Je moet zoveel mogelijk vet verbranden door bijvoorbeeld cardiotraining. Je gebruikt hierbij een voedingsschema waarbij je net iets minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. 

ISOLATIE OEFENINGEN

Specifieke oefeningen waarbij je maar één spiergroep tegelijk aan het werk laat zijn. 

COMPOUND OEFENINGEN 

Oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijkertijd belast. 

ECTOMORF

MESOMORF

ENDOMORF

Lichaamstype dat gekenmerkt wordt doordat de persoon vaak slank en mager is en een smalle botstructuur heeft. De hoeveelheid vetmassa is laag en de spieren zijn niet erg sterk ontwikkeld. Deze persoon heeft vaak een snelle stofwisseling en een laag vetpercentage.  

Lichaamstype dat gekenmerkt wordt door het gespierd uitzien, brede schouders en borstkast en reageert snel op krachttraining. Dit lichaamstype zit tussen de endomorf en de ectomorf in. 

Lichaamstype dat gekenmerkt wordt doordat de persoon een vollere bredere bouw, hoge vetmassa, goede eetlust en een trage stofwisseling heeft. 

Hopelijk kan je met bovenstaande lijst al een gedeelte uit de voeten.
Aarzel niet om mij te contacten / rating te geven en te delen via social media.

 

REMEMBER #STAY-->FIT'TASTIC

Ciao. xo

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb