Recharge mode on!

Vier á vijf keer in de week zal jij mij vinden in de sportschool. I just love it! Maar naast het harde bikkelen, is rust essentieel! Soms is het moeilijk een rustdag te nemen maar wel een must voor het herstel van jouw lichaam. 

 

Lees snel verder voor redenen en tips voor het inlassen van een rustdag.

 

Waarom is een rustdag goed?
Als je traint, veroorzaak je piepkleine scheurtjes in je spiervezels.
Doordat je een rustdag meeneemt in jouw workout schema, kunnen je spieren weer herstellen en worden ze sterker. Met een rustdag in jouw schema zal je jouw doel behalen (uit eigen ervaring) 

Hoe vastzetten in je schema?

Mijn rustdag zit al tijden in mijn schema verwerkt, Zie onderstaand tabel.

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Het trainen van de schouders, borst, biceps, triceps LEGDAY! (+buik & cardio warming up) RUSTDAG Het trainen van de schouders, borst, biceps, triceps LEDAY! (+buik & cardio warming up)

 

Zoals je ziet is woensdag mijn rustdag. Dus wat doe ik op die dag? Momenteel niet veel na een verhuizing. Normaliter lichte cardio oefeningen! Wat ik wel snel weer hoop op te pakken. Cardio is ook een must na al de krachttrainingen. Al moet ik zeggen dat ik meer van kracht dan cardio hou!

Tip; cardio op een rustdag is niet erg, zo kan je ook best Yoga doen of een foamrol pakken! Je lichaam moet sowieso in beweging blijven voor een gezonde doorbloeding. 

 “It is not how hard you train, but how well you recover”

 

Tips

Redenen

 

Foamrol...rol...rol

Na jouw intensieve training pak je een fijne foamroller erbij. Rol elke spiergroep vijf keer. Je verbetert hierdoor je doorbloeding en vermindert knopen en verklevingen. 

 

Voorkom Blessures

Als jij jouw rustdagen goed inplant, voorkom je evt. blessures. Het doorgaan met het training van dezelfde spiergroepen of oefeningen vergroten de kans op blessures. Dat zou zonde zijn. Vandaar dat ik twee dagen heb zitten tussen de spiergroepen die ik train. Zonder het inplannen van rustdagen zal je nooit de optimale kracht en uithoudingsvermogen ervaren. Sterker nog, het kan zelfs averechts werken. Wanneer je door traint zonder het nemen van rust of herstel dagen ben je meer vatbaar voor blessures en verlies van motivatie.

 

Loading 

Het is het beste om je spieren tussen twee trainingen zo'n 48 uur te laten rusten. Maar dit betekent wel dat je in beweging moet blijven. Lichte activiteiten op rustdagen zorgen voor een sneller herstel. Zorg vol voldoende eiwitten en ga de deur uit voor lichte cardio!

Overtraining = no go

Overtraining heeft te maken met lichamelijk en mentale belasting. Zorg dat deze rust krijgen, door een rustdag in te lassen! Zo kan je van een hele intensieve training ook op jouw rustdag Yoga volgen voor de verandering. 

 

Dream on

Je produceert de meeste groeihormonen tijdens je slaap. Het zal je spieren versterken en groter maken. Slaaptekort is een no-go. (slaap minstens 7 uur)

Mental Health

Sporten zorgt voor een gelukshormoon. Dit zal niet werken als je overmatig sport. Een rustdag zorgt ervoor dat er een natuurlijke balans ontstaat in deze hormoonhuishouding. Je kan namelijk last krijgen van depressieve gevoelens of stemmingswisselingen als je geen rustdag opbouwt. (dus nog een reden!)

 

 

Feed the muscle

Veel mensen gaan de fout in met het niks meer eten na de training. Na je training kan je ca. 20 gram eiwitten naar binnen proppen. Het kan je herstel versnellen. Drink een shake of eet een volkorencracker met kalkoen en kaas. 

Stay active

Wil je toch iets doen op jouw rustdag? Ga voor een 'powerwalk'!

 

Muscle Grow

Je veroorzaakt natuurlijk kleine spierscheurtjes als je traint, met bijv. krachttraining. Deze zullen herstelen op een rustdag. Tijdens de fase worden je spieren uiteindelijk sterker. 

 

Rest today, go hard tomorrow 

Als jij op jouw rustdag je spieren echt laat rusten, zullen deze de volgende training beter aan kunnen.

 

Series series series...

Uhm...ja ook super chill toch? Tijdens een rustdag mijn favoriete serie aanzetten en gewoon echt even goed  relaxen! Good deal!

Genoeg tips en redenen om jou op weg te helpen! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vaker in de week denkt ''ow, ik las wel even een extra rustdag in!'' Nee, je moet wel de balans vinden hierin. Het ligt overigens ook geheel aan jouw training en hoe lang je ervaren bent in de fitness wereld. Voor iedereen is dit anders...ik vind het ideaal een rustdag. 

 

Belangrijkste tip; luister vooral naar jouw eigen lichaam

 

''Listen to your muscles!''

 

Hoe ga jij om met een rustdag? Op basis van hoeveel keer sporten in de week?
Ik ben heel benieuwd! 

 

REMEMBER #STAY-->FIT'TASTIC 

Ciao.xo

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.