Verleidingen naar 'lekker' eten

Dag lezers,
Dit keer gaat mijn blog over de verschillende verleidingen naar 'lekker' eten. 
Het is vooral in het begin erg moeilijk om een lekker patatje, dat ene snoepje of die lekkere zak chips te laten staan. Zeker als je gewend bent dit soort eten als tussendoortjes te pakken. 
Hoe ga ik hiermee om? Lees snel verder.

Je begint met trainen en weet dat je tegelijkertijd op je voeding moet gaan letten.
Maar oh, je hebt zo een trek in iets lekkers, iets vettig gewoon iets om te smikkelen.
Je weet dat je het moet laten staan en toch pak je één bakje chips met de gedachten: 'Ajoh ik sport dit er toch weer vanaf!'.
FOUT! Zodra je dit de hele tijd gaat denken zal je merken dat je steeds meer een tussendoortje (iets lekkers) gaat pakken omdat het er toch afgetraind wordt...

Wat is jouw verleiding?
Voordat je grenzen kan stellen aan jezelf, moet je weten wat jouw verleiding is. Wanneer heb jij trek in je grootste verleiding? In de avond als je televisie kijkt? Als je boodschappen doet en onwijs trek hebt? Blijf je eten bij een lopend buffet? Of is het moeilijk om het bij één hapje te laten op een verjaardag of iets dergelijks. Je moet goed na gaan bij jezelf wat jouw grootste verleiding is en wanneer je dit niet kan weerstaan. Zo kan je het probleem bij de oorzaak pakken.

Mijn grootste verleiding was...
Natuurlijk heb ik ook een grote verleiding gehad. Dit was bijvoorbeeld in de avond op de bank voor de televisie met een zak dropjes of iets hartigs omdat ik dan lekker zat met een thee of een koffie. Maar ook met trek de supermarkt in, ik sloeg onnodige dingen in...niet erg handig. Ook ik ben hier doorheen gekomen en kan nu goed mijn verleidingen doorstaan.

Hoe heb ik dit gedaan?
Ik heb mijn voeding zodanig aangepast.
Ik eet over een hele dag (doordeweeks)
- Magere kwark in de ochtend (of een eiwit shake)
- Volkoren ontbijt reep als ik tussendoor trek krijg
- Zelfgemaakt salade als lunch
- Avondeten eet ik mee, maar niet zoveel. En als dit patat of pizza etc. is dan haal ik zelf wat.

Verschillende tips...
Bereid je eten voor
Neem regelmatig je eigen healthy treats. Als je bijvoorbeeld weet dat je min. 2x per dag tussendoor snack-trek krijgt. Zorg dat je stukken fruit en een zakje noten in je tas hebt en neem dit mee naar je werk.
Heb je standaard trek in de avond. Zorg dat je wortels of crackers hebt. Smile en wees trots op jezelf dat je de verleiding om iets lekkers te eten hebt weerstaan!
(Ik zorg ervoor dat ik crackers bij me heb. Ik beloon mezelf door 1x in de week een cheatday te ondergaan. Dit is meestal in het weekend. Ik eet dan niet veel ongezonds maar er mag dan best wel iets lekkers in. Zo blijf ik gemotiveerd.)

Maak duidelijke afspraken met jezelf
Bedenk gezonde alternatieven voor de dingen die je van je lijstje schrapt. Zet dit op een wekelijks boodschappen lijstje. Maak de afspraken met jezelf en sta hier voor 100% achter. Bijvoorbeeld: de weekenden neem ik dat ene lekkere koekje. (LET OP: alleen de weekenden). Desnoods maak je een kalender voor jezelf met het aftellen naar het weekend, of een herinnering in je telefoon. Wat jij zelf het handigst vindt.

Zeg  'nee'
Dit is makkelijk gezegd op papier...maar het is niet altijd eenvoudig om het uit te spreken. Leren om 'nee' te zeggen helpt je om te focussen op wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld op een verjaardag, zeg eens 'nee' tegen een stuk taart. Dit is moeilijk en sommige mensen voelen zich schuldig. Dit hoeft niet het geval te zijn. Desnoods maak je een afspraak met jezelf om niet tegen alles 'nee' te zeggen op bijvoorbeeld een verjaardag. Het gaat om bewust kiezen en compenseren.

Zorg voor ritme & regelmaat
Dit is erg belangrijk om je gezonde eetpatroon vol te houden. Eet daarom elke maaltijd rond hetzelfde tijdstip. Neem de tijd om je maaltijd op te eten, eet niet overhaast. Maak lekkere en gezonde dingen voor jezelf en voel hoe het je lichaam en geest positief beïnvloedt. Ritme betekent absoluut niet dat je tussen elke maaltijd per se een tussendoortje moet eten. Heb je trek of gewoon zin in iets lekkers? Drink een groot glas water. Ook hiervan moet je voldoende binnen krijgen per dag. (Tip: combineer water met bijvoorbeeld munt of limoen, altijd lekker) Toch nog trek? Kies voor een gezonde snack.

Houd je doel voor ogen
Als je tegen een moeilijk moment aanloopt, denk dan vooral aan je doel. Waar ga je voor? Misschien wil je wat kilo's kwijt om jezelf weer lekker in je bikini te voelen. Denk dan hieraan en blijf hieraan denken! Buiten dit: het is jouw leven en je maakt de keuzes die voor jouw goed voelen! Blijf doorzetten. De eerste drie dagen zullen moeilijk zijn, vooral om je gewoontes te doorbreken. Maar bij dag vier zal je er al minder moeite mee hebben. Dit verschilt ook weer per persoon.

BLIJF VOLHOUDEN, GELOOF IN JEZELF, ZET JE DOEL OP PAPIER, KIJK EN DENK HAAR DAGELIJKS AAN!
kom je er niet uit, schaam je niet om contact op te nemen met mij via:
stay.fittastic@gmail.com
ik hoor jouw feedback graag en help je graag uit nood.

 

REMEMBER #STAY--> FIT'TASTIC
Ciao. xo

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Maak jouw eigen website met JouwWeb