Een doel voor 2018? Beginnen aan fitness? Tijd voor buikspieren, vetpercentage verlaging en voedingsaanpassing? Misschien heb je wat aan de onmisbare tips die ik hier benoem! 

#1; Abs --> niet te veel concentratie 

Je gaat lekker trainen en denkt (helaas) dat je met buikspieren je platte buik wel krijgt! WRONG! Als je vetpercentage te hoog is zal je geen zichtbare buikspieren krijgen! Zorg dat je jouw vetpercentage is verlaagt tot ongeveer 12% of later (dit verschilt per persoon!) Maak je hierna pas echt druk om je sixpack. Doe anders eens compound oefeningen. Dit is de beste manier om calorieën te verbranden. Denk bijvoorbeeld aan de squat, deadlift etc. Deze oefeningen zijn regelmatig in mijn trainingen te vinden! Uiteraard mag je niet vergeten om goed op je voeding te letten als jij jouw vetpercentage wilt verlagen. 

 

#2; Cardio? doe maar minder!

Cardio is voor mij een ideale warming  up / cooling down! Voor en na mijn krachttraining ben ik 15-20 minuten te vinden op de fiets, loopband of crosstrainer! Advies is toch wel 20-25 minuten, alleen na 15 minuten giert de adrenaline door mijn lijf en wil ik beginnen met mijn krachtworkout! Kortom, ga niet een uur op het cardio apparatuur staan…maar verkort het en begin aan je krachttraining. Meer effectiviteit, betere resultaten. Cardio is zeker niet het beste manier om af te vallen!

 

#3; niet meer dan 2 keer per week

Het is logisch dat je in het begin denkt dat je veel meer aan kan dan twee keer per week…WRONG! Je moet je goed beseffen dat je spieren niet groeien in de gym, maar tijdens het herstel. Dit herstel kan zo een 48 tot 72 uur duren (afhankelijk van de intensiteit van de training) Het dagelijks trainen van dezelfde spiergroepen heeft geen zin! Hier krijg je overtraining van! En dat is niet goed voor jouw lichaam. Dus denk eraan om je spiergroepen rust te geven!

Voorbeeld:
Ik doe dit zo
Maandag; rug, borst, biceps, triceps
Dinsdag; benen, billen, buik
Woensdag; rust
Donderdag; herhaling van maandag
Vrijdag; herhaling van dinsdag

 

#4; Licht gewicht

Als beginners naar de sportschool komen om te trainen, pakken ze meestal te zwaar gewicht om indruk te maken op anderen. Hierdoor vergroot je risico op blessures en leer je jezelf een verkeerde techniek aan. Zodra je de techniek onder de knie heb kan je in kleine stapjes het gewicht verhogen. Zo deed ik dat ook in het begin. Als ik alleen train (zonder mijn vriend) doe ik nog steeds met squats etc. kleine stapjes omhoog om er zeker van te zijn dat ik het aankan!

 

#5; Water, water en nog eens water

Je zal er niet goed van worden maar voldoende water is toch een must! Je zou het niet zeggen maar het kan zelf spierpijn voorkomen. Probeer elke dag toch wel 2-3 liter water te drinken. En zorg er zeker voor dat je voor, tijdens en na je training voldoende water binnenkrijgt.

 

#6; Niet te veel en niet te weinig

Zodra je te weinig eet zal je niet het gewenste resultaat behalen. Begin je aan een crash dieet? (niet mijn advies) Dan beschikt je lichaam over onvoldoende bouwstoffen en breekt het spiermassa af, dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg ervoor dat je net wat minder calorieën binnen krijgt dan je lichaam verbrand en zorg er in ieder geval voor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Veel meer eten zorgt niet voor veel meer spiermassa. Je moet wel iets meer eten dan je dagelijkse calorieën om spiermassa op te bouwen. 

Succes en ga ervoor! 

12 jan 2018

Maak jouw eigen website met JouwWeb