Trainen met gewichten

Beste lezers,
Dit keer staat mijn blog  in het teken van trainen met gewichten. Trainen met gewichten is niet altijd een favoriet bij de vrouwen. Er zijn wel hele goede redenen om het toch te doen! Lees snel verder en wie weet breng ik je mindset op een ander pad.

Het trainen met gewichten wordt vaak beschouwd als iets voor mannen. Meestal geven de vrouwen voorkeur aan cardio-training. Dit is natuurlijk goed, en je krijgt er meer conditie van, maar het trainen met gewichten heeft voordelen.

Ter informatie: het is totaal niet nodig om zware gewichten te gebruiken. Voor vrouwen is tussen de 4 en de 12 kg een prima gewicht. Heb je een ander doel voor ogen...stel je voor echt heel gespierd worden...dan moet je natuurlijk boven de 12 komen.

Wees niet bang dat je eruit gaat zien als een bodybuilder. Daar komt meer bij kijken dan een beetje een paar keer per week met gewichten trainen. De hormonen van vrouwen werken namelijk heel anders dan die van mannen.
Mannen maken (plus-minus) tien keer zo veel testosteron aan het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van spiermassa.

Mannen bouwen ten opzichte van vrouwen een stuk sneller spiermassa op. Zelfs voor mannen is dit een traag en langdurig proces. Als vrouw krijg je niet zomaar het figuur van een kast als je met gewichten gaat gooien.

De beste redenen voor krachttraining

1. Mooie stevige armen
Door te oefenen met gewichten ga je het hangen van je bovenarmen goed tegen. Je krijgt mooie, stevige 'gespierde' armen zonder spierballen.

2. Strong Bones
Door te trainen met gewichten neemt je botdichtheid toe. Vooral vrouwen hebben last van botontkalking als ze ouder worden. Trainen met gewichten helpt dit te voorkomen.

3. Keep it straight
Het helpt je om op gewicht te blijven. Door het trainen met gewichten bouw je spieren op. Spieren hebben energie nodig, ook als je rust. Dat betekent dat je meer calorieën verbrandt als je meer spiermassa hebt.

4. Blessures? No Way!
Naarmate de spieren sterker worden, worden ook de pezen, aanhechtingen en gewrichten sterker. Je bent beter bescherm tegen de blessures.

5. Hou van je hart
Gewichtheffe
n kan je bloeddruk en cholesterol verlagen en je bloedsuikerspiegels reguleren. Dat is uit een Amerikaans onderzoek vastgesteld.

6. Feel Positive
Trainen met gewichten geeft je meer zelfvertrouwen. Je voelt je beter en sterker. Het kan zelfs helpen je depressieve gevoelens te verjagen.

 

Begin je aan krachttraining? Hou er dan rekening mee dat je wel met een goed voedingspatroon er pas komt. Krachttraining is goed voor je stofwisseling en je verbruikt tijdens je training veel energie, maar slechts de combinatie met de juiste voeding zal tot echt goede resultaten leiden.

Ga jij voor krachttraining of toch maar cardio?

De zumba-lessen en hardlooptrainingen, hoe zit het daar mee?
het goede nieuwst is dat cardio niet nutteloos is. Cardio heeft zijn eigen voordelen. Het is beste om uit te voeren is een combinatie van beiden. Ik zorg altijd er cardio en kracht gemixt in mijn work-out schema komt te staan. Zo zijn intervaltrainingen een ideale cardiotraining die je kan uitvoeren (zowel in de gym als buiten) Denk bijvoorbeeld aan 2 minuten rustig lopen om vervolgens 30 seconden alles uit de kast te halen. Dit herhaal je totdat je zo'n 20 minuten bezig bent. Zo creëer je meer effect dan een constant tempo. Ook niet onbelangrijk is, dat je meer tijd over houdt om je krachttrainingen uit te voeren. Een goede training kan bijvoorbeeld bestaan uit 50 minuten kracht gevolgd door 20-30 minuten intervaltraining. Je bent iets langer dan een uur aan het trainen maar het is voor een goed doel!

--> Last but not least...een voorbeeldschema kracht full body voor vrouwen <-

Machine Schema
Oefening Sets Herhalingen
Chest press 1 - 2 10
Lat pulldown 1 - 2 10
Pec deck 1 - 2 10
Machine shoulder press 1 - 2 10
Machine bicep curl 1 15
Triceps pushdown 1 15
45 Degree Leg Press 1 - 2 10
Lying leg curl 1 - 2 10
Machine crunches 1 - 2 12 - 15
Losse gewichten schema
Oefening Sets Herhalingen
Bench press 1 - 2 10
Lat pulldown 1 - 2 10
Dumbell flys 1 - 2 10
Shoulder press 1 - 2 10
Standing alternate dumbell curl 1 15
Tricep pushdown 1 15
Squat 1 - 2 10
Crunches 1 - 2 30

Heb ik je mindset kunnen veranderen over krachttraining?
Ga jij eraan beginnen? Of doe jij jouw workout op een andere manier? Stuur jou ervaring of eventuele vragen naar stay.fittastic@gmail.com 

REMEMBER #STAY--> FIT'TASTIC
Ciao. xo

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Maak jouw eigen website met JouwWeb