Kettlebells & Dumbbells

Kettlebells en Dumbbells zijn niet meer weg te denken in de gym. Ook thuis zijn ze enorm handig. Maar...zijn de kettlebells en dumbbells wel effectief genoeg? En lees de verschillen hier onder. Want wat kun je beter gebruiken voor welk doel? 

 

 

Lees verder

Dumbbells

Waar zijn dumbbells goed voor?

Dumbbells zijn goed voor de basisoefeningen. Ik gebruik de dumbbells voor de chest press, shoulders press, lunges, bicep curl. Voor squats is het ook ideaal maar ik ben toch meer geneigd om de barebell te pakken. Het ligt mij wat beter. 
Dumbbells zijn een goede keuze voor mensen die net beginnen met gewichtstraining. Kettlebells zijn iets lastiger in gebruik dan de dumbells. De dumbbells zijn namelijk in balans, dit betekent dat je er heel gecontroleerd mee kan trainen. Een dumbbell omhoog en omlaag brengen gaat makkelijk via dezelfde route. 

Training uitdagender maken

Een training uitdagender maken is makkelijk met dumbbells. Je kan gewicht toevoegen en verwijderen. Ook komen dumbbells in verschillende soorten en maten. Explosieve oefeningen zijn makkelijker uit te voeren met dumbbells. Het is een voorbereiding op het werken met de kettlebell. Op mijn huidige sportschool gebruik ik de dumbbells veel. Tussen de gewichten zit 2 kilo. Dus ook zeer handig om het gewicht langzaam op te bouwen. In mum van tijd weet je niet eens maar waar je mee begon en pak je toch al meer dan voorheen.

 

Video training met dumbbells

zie de video, een full body dumbbell workout,  ik zou zeggen waag jezelf er eens aan!

Kettlebell

Waar zijn kettlebells goed voor?

Kettlebells zijn het beste te gebruiken voor de explosieve bewegingen die in je workout voorkomen. Als je bijvoorbeeld powerlifiting doet of een sport beoefent waarbij explosiviteit centraal staat, zou je het meest profiteren van de kettlebells. Je traint de grote spiergroepen er goed mee. Ik gebruik de kettlebells voor de stiff leg deadlift, cleans, windmills, snatches en de welbekende kettlebell swing. Neem nou de kettlebell swing, hier zal je hartslag van omhoog gaan en activeer je veel spieren zoals o.a. je hamstring en rugspieren.

Training uitdagender maken
Bepaalde bewegingen zijn met een kettlebell veel uitdagender omdat je niet alleen bezig bent met het heffen van gewicht, maar ook het in balans houden ervan. Om de training uitdagender maken is het simpelweg een kwestie van stapje bij stapje opbouwen. Je merkt vanzelf tot hoever je kan gaan! Dit geldt natuurlijk ook voor de dumbbell trainingen. 

 

 

 

Video training met een kettlebell

zie de video, een workout van 10 minuten. Ik zou zeggen waag jezelf er eens aan!

 

De vergelijking tussen beiden
Mocht je de basisoefeningen (met dumbbells) vergelijken met de dynamische oefeningen (met kettlebells), blijkt het eerste je toch sterker te maken (over een korte periode) dan die met de kettlebell. Is je doel om sterker te worden? Dan is het zeker voldoende om met de dumbbells te blijven werken. Zoals eerder vermeld houdt je met dumbbells balans, een kettlebell heeft maar één zwaartepunt. Het gewicht wordt niet verdeeld en het is daarom lastiger een training goed gecontroleerd uit te voeren. Evenwicht is een must. 

Dus...heb jij jouw conclusie al getrokken? Zojuist je keuze al gemaakt waarmee jij aan de slag gaat? Goedzo! Keep it up stay fittastic.

Mis jij nog iets in de tekst? Neem dan contact op! 

NU JE HIER TOCH BENT! 

VUL DE POLL IN

 

Kettlebells of Dumbbells?

Rating: 0 sterren
0 stemmen

REMEMBER #STAY-->FIT'TASTIC 

Ciao.xo